4 Boyutlu Ultrason Nedir?

4 Boyutlu Ultrason teknojisinin gelişmesi ile birlikte gebelikte detaylı görüntüleme yapılabilmektedir. 3 boyutlu görüntüye ek olarak renkli doppler özelliğine sahip olan bu cihaz sayesinde bebeğin dış yapısı detaylı olarak incelenir. Bazı risk faktörleri önceden saptanarak erken dönemde önlem alınabilir. Görüntü kalitesinin ve doppler teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte gebelikte anomali tespiti de hamileliğin erken safhalarında mümkün hale gelmiştir.  

Ekol Sağlık Grubu, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğimizde anne adaylarına yönelik tetkiklerde 4 boyutlu ultrason teknolojisinden yararlanıyoruz. Böylece 3 boyutlu ultrasona göre çok daha detaylı bulgulara erişebiliyor ve bebeğin anne karnındaki net görünümüne bakabiliyoruz.

4 Boyutlu Ultrason Avantajları Nelerdir?

  • 4 boyutlu ultrasonla bebeklerin ense kalınlıkları ölçülerek bebekte, down sendromu olup olmadığı rahatlıkla görülebilmektedir.
  • Bebeklerin, bir film gibi canlı görüntüleri sayesinde, gelişimleri çok daha detaylı incelenmektedir.
  • Bebeklerin cinsiyetleri ve renkli görüntüleri net bir şekilde elde edilir.
  • Ebeveynler bebeğin kime ve neye benzediğini çok merak ettikleri için 4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğin ağzını, burnunu, yüzü ve çenesini, el ve ayaklarını net bir şekilde görebilmektedirler.
  • 4 Boyutlu ultrason ile bebeğinizin gelişim analinizi rahat bir şekilde izlenir.
  • Anne rahmindeki yapısal ve fiziksel problemler kolaylıkla teşhis edilir.
  • Plasenta üzerinde oluşabilecek anomalilerin (kusur, sakatlık, anormallik) görülebilmesi.
  • Herhangi bir zamanda annenin, anormal kanamalarının olması sorun olabilmektedir. Bu sorunun kaynağı, 4 boyutlu ultrason ile rahatlıkla belirlenebilmektedir.
  • Annede oluşabilecek miyom, polip, kist ve urların fark edilebilmesi kolaylığı sağlamaktadır.
  • Diğer ultrason görüntülerine göre bebeğin cinsiyetin daha erken teşhis edilir.

4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğin anne karnındaki 3 boyutlu görüntüsü ve renkli fotoğraf çıktısı alınabilir. Bebeğin hareketleri detaylıca görüntülendiği için anne ve baba adayları ile bebek arasında daha yakın bir bağ oluşması sağlanır. Bebeğin mimikleri, el ve bacak hareketleri, göz hareketleri aşama aşama izlenebilir. Anne karnındaki bebeğin hareketlerine bakılarak gelişimi ile ilgili anormallik olup olmadığı hakkında genel bir fikir elde edilebilir.
Ultrasonda izlenen görüntüler dijital olarak kayıt altına alınıp anne adayına verilir. Görüntüler hem fotoğraf hem de video kaydı olarak saklanabilir. Bir diğer avantajı; 2 boyutlu ultrasonda görülen anormallikler bu teknik sayesinde daha iyi gözlemlendiği için doğru tespitler yapılabilir.

4 Boyutlu Ultrasonda Nelere Bakılır?

4 boyutlu ultrason sırasında bebeğinizin sağlık durumu hakkında bilgi alınabilecek her detay incelenir. Bebeğin iç organlarına kadar ayrıntılı bir inceleme ve değerlendirme yapılır. Plasenta ve rahim ağzı uzunluğu değerlendirilir. Bebeğin anne karnındaki anatomisi, düşük riski olup olmadığı gibi bulgulara erişilir. Erken doğum riski, amniyon sıvısının miktarı gibi unsurlar incelenir. Bebeğin yüz ve vücut hatları gerçekçi bir boyutta değerlendirilir. 

Bu teknoloji, bebekteki anormallikleri %100 olarak saptamasa da doğum öncesi için büyük ölçüde değerlendirme imkânı sunar. Ortalama %60’lık bir sonuç alınır. Bu yüzden ultrason dışında farklı tarama testleri de uygulanır.

4 Boyutlu Ultrason Ne zaman Yapılır?

Gebelikte detaylı ultrason incelemesi, gebeliğin 18-24. haftalarında yapılmaktadır. Eğer bebeğin pozisyonundan dolayı değerlendirme yapılamaz ya da şüpheli bir bulguya 

rastlanılırsa işlem bir hafta içinde tekrar edilir. 

4 Boyutlu Ultrason Güvenli midir?

Hamilelik sürecinde erken tanı önemlidir. Doğumsal anormalliklerde erken tanının konulması hamilelik süresinde oluşabilecek tehlikeleri azaltarak, aileleri doğum esnasında hoş olmayan sürprizlerden uzak tutar ve doğum sonrası bebeğe gerekebilecek bir takım ameliyatlar için uygun koşulların önceden hazırlanmasını sağlar. 

Yapılan birçok araştırmalara göre ve 4 boyutlu ultrason güvenlidir. Şu ana kadar herhangi bir sorun tespit edilmemiştir. Bebekteki rahatsızlıkların, anomalilerin, fizyolojik ve kromozomsal sorunların erken teşhisi açısından da son derece güvenli ve önemlidir.

 Ses dalgaları ile görüntü sunan bu ultrason yönteminde anne ve bebek sağlığı açısından bir sıkıntı oluşmaz. Yapılan kontrollerde herhangi bir olumsuzluk saptanmamıştır.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x