Over Cerrahisi (Yumurtalık Kistleri, Tümörler)

  1. anasayfa
  2. ameliyatlar
  3. over cerrahisi (yumurtalık kistleri, tümörler)

Over cerrahisi

Over Kanseri (Yumurtalık Kanseri)

Kadınlarda görülen kanser çeşitleri arasında 6. sırada yer alan Over (Yumurtalık) kanseri, jinekolojik kanserlere bağlı olan ölüm nedenleri sıralamasında ilk sırada yer alır. Hastaların %75’inin tanı anında ileri seviyede olan Over kanserinin, erken evrede teşhis edilmesi oldukça önemlidir. 

Günümüzde Over kanseri tedavisinde kemoterapi yöntemleri ve cerrahi müdahaleler yer almaktadır. 

Over (Yumurtalık) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Erken tanı ve teşhisin önemli olduğu Over kanserinin belirtilerini öğrenmemiz ve belirtiler mevcut ise en kısa zamanda doktora muayene olmamız gerekmekte. Over kanserinin belirtileri kısaca şunlardır;

  • Karın Şişliği,
  • Kasık Ağrısı,
  • Karında Sıvı Toplanması,
  • Kabızlık,
  • Dışkılama Alışkanlıklarında Değişiklikler,
  • İştah ve Kilo Kaybı,
  • Adet düzensizliği veya menopoz sonrası kanamalar,
  • Yemek sonrası hazımsızlık, gaz sancısı ve karın şişmesi gibi disepeptik şikayetler.

Over (Yumurtalık) Kanseri Sebepleri Nedir?

Yumurtalık kanserinin sebepleri tam olarak bilinmese de, bazı benzer vakalardan edinilen bilgiler ışığında birkaç sebep sıralanabilmektedir. Bu sebepler şu şekildedir;

  • Meme ya da yumurtalık kanseri olan bir yakın akrabaya sahip olmak,
  • Bazı genlerin son yıllarda farklılaşması, mutasyon geçirmesi,
  • Yumurtlamayı arttırmaya yardımcı olan ilaçlar kullanmak.

Over (Yumurtalık) Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ve yumurtalıkların tamamı ile beraber kanserin, tutunabilme ihtimali olan tüm dokular cerrahi yöntem ile alınır. Cerrahi müdahale sonrası da kemoterapi tedavisine geçilir. Eğer kanser hücresinin büyüklüğü standartlar dışında ise, önce kemoterapi tedavisi ile kitle küçültür ve ardından cerrahi müdahale yapılır. 

Tüm bu müdahale ve tedaviler sonucunda kanser yayılımı devam ediyorsa, kemoterapi ve radyoterapi tedavisine devam edilir. Genellikle 6-9 kür olarak uygulanır.

 

Over (Yumurtalık) Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Karın ortasından alt ve üst karın bölgesini kapatmak amacıyla, orta hat kesi yapılarak ameliyata başlanır. Patolojik inceleme için karın içerisinde biriken sıvıdan örnek alınır. Eğer karın içerisinde herhangi bir sıvı yoksa, karın içi yıkanarak alınabilir. Patolojik inceleme sonrasında karın veya alt karın bölgesinde yer alan tümörün boyutu belirlenir. Ardından rahim ve yumurtalıklar çıkartılarak, karın içini kaplayan omentum adı verilen zar çıkartılır. Tümörün karın içerisinde karnı kaplayan periton adındaki zara yayılması ihtimali göz önünde bulundurularak periton çıkartılır.

Peritonun altında yer alan ve büyük kan damarlarının etrafındaki lenf düğümleri, karın alt kısmından ve kan damarlarının orijinden bacaklara kadar olan kısmı çıkarılır. Pelvik Lenf Nodu Diseksiyonu denilen bu işlem sonrasında Aort ve alt vena kava olarak bilinen büyük kan damarlarının etrafındaki lenf bezleri tamamen çıkarılır. Bu işleme de Paraaortik Lenf Nodu Diseksiyonu denmektedir. 

Yumurtalık kanseri bu dokulara yayılabilme ihtimalini taşımaktadır. Bu yüzden yukarıda bahsedilen tüm lenf bezlerinin ve dokularının çıkartılması gerekmektedir. İdeal bir Pelvik Lenf Nodu Diseksiyonu için minimum 25 lenf nodu çıkarılması gerekirken, ideal bir Periarteriyel Lenf Nodu Diseksiyonu için minimum 10 lenf nodu çıkarılmalıdır.

Tüm bu süreçlerden sonra apandisit kontrol edilir, tümöre bağlı olarak yayılma riski oluşsa da oluşmasa da apandisit alınır. Eğer kalın bağırsak ve/veya ince bağırsak da tümörden etkilenmiş ise bağırsakların bir kısmı çıkarılmak zorundadır. Aynı şekilde dalak ve karaciğer için de geçerli bir durumdur.

Over (Yumurtalık) Kanserinden Korunmak Mümkün Mü?

Yumurtalık kanserinin %5-10 kadarı genetik sebeplerden dolayı oluşmaktadır. Birinci derece akrabalarda bulunan yumurtalık, meme kanserleri, sağlıklı bir birey olsanız bile yüksek riskli durumdasınızdır. Peki Over (Yumurtalık) kanseri riskini en aza indirmenin yolları nelerdir?

  • Sigara ve alkol gibi kanser riskini artıran sağlıksız maddelerden uzak durulmalıdır,
  • Düzenli ve sağlıklı bir şekilde beslenmek gerekmektedir,
  • Doğum kontrolü ilaçlarını kullanmamaya dikkat edilmedilidir.

Sizler de kendinizden şüpheleniyor, Over (Yumurtalık) kanseri riski taşıdığınızı düşünüyorsanız, Ekol Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde 1’i Doçent olmak üzere 5 alanında uzman doktor tarafından detaylı tetkik ve muayeneler ile şüphelerinizden kurtulabilir, size en uygun tedaviyi olabilirsiniz.


HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x