Kolposkopi

Kadın üreme sisteminde yer alan vulva, vajina ve serviks (rahim ağzı) gibi dokuların birebir incelenmesini sağlayan “Kolposkop” adı verilen özel bir aygıt ile gerçekleştirilen tetkik ve teşhis işlemine “Kolposkopi” denir. Kolposkopi , anormal dokuların ve hücrelerin tespit edilmesine olanak tanır.

Kolposkopi Nerelerde Kullanılır?

Kadın hastalıkları uzmanları tarafından sıkça kullanılan kolposkopi, aşağıda belirtilen şikayet ve durumlarda kullanılmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Pap Smear testi sonucunun “Anormal” olarak çıkması
  • Cinsel ilişki sırasında ve/veya sonrasında kanama şikayetleri
  • Rahim ağzı, vajina ve vulvada anormal şekilde gelişen kitle
  • Genital bölgede siğil gelişmesi
  • Servisit (Rahim ağzının iltihaplanması)

Kolposkopi Nasıl Yapılır?

Kolposkopi’nin ne sebeple ve nasıl yapılacağı hakkında hasta, hekim tarafından Kolposkopi işlemi öncesi bilgilendirilir. Kolposkopi işlemi öncesi hastanın, cinsel ilişkiye girmemiş olması, vajinal yoldan ilaç ve krem uygulaması yapılmaması, tampon kullanılmaması ve vajinal yıkama yapılmaması gerekmektedir. Kolposkopi için en uygun zaman, adet kanamalarının başında veya sona erdiği dönemdir. Kan sulandırıcı veya kanama bozukluğu olan hastanın, doktoru önceden bilgilendirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, Kolposkopi esnasında alınacak biyopsiler sonrasında ciddi kanamalar görülebilir. Ayrıca hamile hastaların da Kolposkopi işlemine girmeden önce doktoruna bilgi vermesi gerekir. 

Kolposkopi işlemi normal şartlarda 10 ila 20 dakika arasında sürmektedir. Kolposkopi işlemi için önceden anestezi uygulamasına gerek yoktur.

Hasta, Pelvik muayenesi veya Pap Smear testinde olduğu gibi litotomi adı verilen pozisyonda muayene koltuğuna oturur. Doktor, spekulum adı verilen muayene aletini vajina içerisine yerleştirerek, vajina duvarlarının gerilmesini ve rahim ağzının rahat bir şekilde görünmesini sağlar. Ardından Kolposkop adı verilen Kolposkopi işlemini gerçekleştirecek cihaz, vulvadan birkaç santim uzakta olacak şekilde konuşlandırılır.

Kolposkopi işlemi esnasında vajina ve serviks duvarları ile beraber bazı vajinal dokular solüsyonlu pamuk yardımıyla temizlenerek incelemeye alınır. Kolposkopi işlemini gerçekleştiren doktor, pamuktan elde edilen sıvıları bazı boyama yöntemleri ile inceler, anormal hücreler ile sağlıklı hücreleri birbirinden ayırt eder. Serviksin rahme açılan kanalından ve anormal boyanan cidarlardan sürüntü yöntemi ile örnekler alınır ve patoloji laboratuvarına gönderilir. Eğer doktor gerekli görürse, Kolposkop ile rahimden biyopsi alabilir ve gerek duyulursa Kolposkop ile ile görüntü elde edebilir. Biyopsi işlemi sonrasında vajinada kanama görülebilir fakat doktor, işlem sonrasında kanamayı durdurabilecek müdahalelerde bulunur. 

Kolposkopi İle Neler Tespit Edilebilir?

Vajina iç duvarlarının ve serviksin incelenmesini sağlayan Kolposkopi, aşağıda yer verdiğimiz sağlık sorunlarının tespiti için ideal bir işlemdir.

Servikal Kanser Hücrelerinin Tespiti: Pap Smear testi sonrasında bulunan anormal hücreli hastaların rahim ağzında kanserleşmiş hücrelerin erken tespit edilmesi önemlidir. Kolposkopi işleminde alınan biyopsi sonucunda tespit edilen anormal hücrelerin bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik tedavilere başlanır.

Servikal Bölgede Tümör: Servikal Polip adı verilen iyi huylu kitlelerin tespit edilmesi ve tedavisi ile beraber servikal bölgedeki salgı bezlerinin tıkanması sebebiyle oluşan kistlerin tespit ve tedavisinde, Kolposkopi işlemi oldukça fayda sağlamaktadır.

Vajina Tümörleri: İyi veya kötü huylu vajina duvarlarında gelişen tümörlerin, polip ve kistlerin tespit edilerek tedaviye başlanmasında Kolposkopi çok yararlı bir işlemdir.

Cinsel İlişki Sonrası Kanama ve Ağrı Şikayetleri: Cinsel ilişki sonrasında gerçekleşen kanamalar, özellikle de et suyu kıvamında olanlar, serviks kanseri şüphesi taşımaktadır. Bu yüzden serviks kanserinin kesinliği ve altında yatan temel problemin öğrenilmesi açısından Kolposkopi işlemi şarttır.

Genital Bölge Siğilleri: HPV enfeksiyonu sonucunda gelişen siğillerin, vajina duvarı ve serviks içerisine yayılma durumunu tespit etmek ve tedaviye başlanması için Kolposkopi işlemi gereklidir. 

Servikal veya Vajinal Enfeksiyonlar: Serviks ve vajina içerisinde gelişen enfeksiyonların tespiti için Kolposkopi işlemi kullanılmaktadır.

Kolposkopi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolposkopi sonrasında hastalarda anormal bir belirti veya şikayet bulunmamaktadır fakat, biyopsiye bağlı olarak hafif kanamalar ve lekeler görülebilir. Kolposkopi işleminde gerçekleştirilen biyopsi sonrası iyileşme süresi 1-2 gün içerisinde gerçekleşir. İşlem esnasında gerçekleşen kanamaları durdurmak için yapılan müdahaleler sonucunda kahverengi ve daha koyu bir kanama gerçekleşebilir, bu doğal bir durumdur ve endişelenmenize gerek yoktur. Biyopsi işlemi sonrasında 3 gün içerisinde cinsel ilişki olmamalı, tampon kullanılmamalı ve vajina yıkaması yapılmamalıdır. Daha sonrasında gündelik hayata geri dönülebilir. 

Kolposkopi Sonucu Ne Anlama Gelir?

Konizasyon: Serviks içerisinde tespit edilen anormal hücrelerin, koni biçiminde çıkarılması işlemine denmektedir.

Kriyoterapi: Siğillerin tedavisinde de kullanılan, sıvı haldeki nitrojen ile tümörlerin yakılması işlemine denir.

Loop Elektrocerrahi Eksizyon Prosedürü (LEEP): Servikste tespit edilen anormal hücreler içeren dokuların elektrokoter aracılığıyla çıkarılması işlemidir. İşlem esnasında muhtemel anormal hücrelerin yayılmasını önlemek ve garanti sonuç elde etmek için servikal kanalın da bir kısmı çıkarılır.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x