Normal doğum ve sezaryen doğum

Normal Doğum ile Sezaryen Doğum Arasındaki Fark Nedir?

Kadınların akıllarında her zaman soru işareti olarak yer edinen bir konuyu bu yazımızda ele alarak, siz değerli anne adaylarının şüphe ve korkularını gidermeyi ümit ediyoruz. Normal doğum ve Sezaryen doğum arasındaki farklar nelerdir, dezavantajları var mı, riskleri nelerdir, hangisi önerilmektedir gibi sorulara yanıt niteliğinde bir içerik olacağını söylememiz uygun olur.

Normal Doğum Nedir?

Normal doğum, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmadan, doğal süreçlerle gerçekleşen doğumdur. Normal doğum ortalama 14 saat sürmektedir fakat, bazı erken doğum durumlarında daha kısa sürebilmektedir. Bebek gelişimini tamamladıktan sonra rahim kasılmaları başlar ve kasılmalar başladığında her 10 dakikada 3 defa kasılma gerçekleşmesi gerekmektedir. Böyle rahim ağızı yavaş yavaş açılır ve doğum için gerekli büyüklüğe erişmesi sağlanır. Rahim ağızı yaklaşık 10 cm'ye ulaştığında, doğum için uygun şartlar karşılanmış olur. Bu şartlardan sonra bebeğin dünyaya gelme süreci başlar. Bebek, rahim ağızından doğal bir şekilde doğduktan sonra, peşinden gelen plasenta da rahim kanalından alınarak doğum tamamlanır.

Sezaryen Doğum Nedir?

Genel veya lokal anestezi kullanılarak, anne karnı plasentaya kadar kesilerek doğum gerçekleştirilir. Bebek anne karnından alınır, plasenta temizlenir ve anne karnında açılmış kesik dikilir. Sezaryen doğum genellikle, normal doğum anne ve bebek için tehlike arz ettiği durumlarda gerçekleştirilir. Sezaryen doğun cerrahi bir operasyon olduğu için cerrah ile birlikte ameliyathanede gerçekleştirilir.

Epidural Anestezi (Ağrısız Doğum) Nedir?

İster normal doğumda, ister sezaryen doğumda kullanılabilir. Lokal anestezi ile annenin doğum sancılarını hissetmemesini sağlar. Genel anesteziye göre daha az risklidir. Anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atmaz.

Hangi Yöntem Daha Sağlıklıdır?

Anne ve bebek için herhangi bir tehlikeli durum yoksa normal doğum her zaman birinci seçenek olmaktadır fakat, ufak da olsa bir risk ile karşılaşılması durumunda doktorların anneye ve yakınlarına sezaryen doğumu önermesi de olası bir aksiyondur. Ayrıca erken veya geç doğum gibi olağandışı durumlarda da yine sezaryen doğum tercih edilmektedir.

Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?

  • Perine dikişleri dışında herhangi bir ameliyat kesikleri bulunmaz.
  • Anne ve anne vücudu kendini daha kısa zamanda, daha rahat bir şekilde toparlar.
  • Doğum esnasında kanama oranı oldukça düşüktür.
  • Doğumda ve doğum sonrası süreçte iltihaplanma riski yoktur.

Sezaryen Doğum Neden Tercih Edilir?

  • Annede bulunan kan yoluyla bulaşabilen hastalıklar ve olası yaşanabilecek kalp rahatsızlıkları riski bulundurması durumunda.
  • Bebeğin doğuma yakın ters bir pozisyonda bulunması durumunda.
  • Bebeğin normalin üzerinde bir kiloya sahip olması durumunda.
  • Plasenta ve bebek arasındaki bağlantının erken kopması durumunda.
  • Annenin daha önce herhangi bir rahim ameliyatı geçirmiş olması durumunda.
  • Vajina ve rahim yolunun tümöre sahip olan hastalarda kapalı olması durumunda.

Sezaryen Doğum Sonrası

Doktorun uygun gördüğü süre kadar hastanede kontrol altında tutulması gerekmektedir. Bu süre 1-4 gün arasında değişkenlik gösterebilmektedir.

Sezaryen doğum gerçekleştirmiş anne, sezaryen doğumdan 6 saat sonra sıvı besinler alabilir.

Anne, gaz sancısını aşabilmek için sezaryen doğum gerçekleştirilen günden itibaren ayağa kalkmalı ve olabildiğince yürüyüş yapmalıdır. Taburcu edildikten sonra da yine ev içerisinde 20-30 dakika kadar yürüyüş yapmalıdır.

Doktorlar tarafından verilen direktifler doğrultusunda bol bol su içmeli, sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat etmelidir.

Sezaryen doğum sonrasında vajinal kanama görülebilir ve normal bir durumdur. Zamanla bu kanama daha da azalarak son bulacaktır. Olası bir anormal durumda zaman kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.

Aynı şekilde vajinal kanamada kötü kokulu akıntı varsa, dikiş yerlerinde anormallikler ve kanamalar varsa veya akıntı mevcut ise, göğüs ve bacaklarda ağrı, şişlik varsa hızlı bir şekilde doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Sezaryen Doğumun Dezavantajları

  • Sezaryen doğum cerrahi bir operasyon olduğu için, herhangi bir ameliyatta gelişebilecek komplikasyon risklerini taşımaktadır. Ameliyat riskleri dışında, gerçekleştirilen anestezi türlerinde yer alan riskler de mevcuttur.
  • Aşırı kanama, enfeksiyon ve rahime yakın organların zarar görme ihtimali düşük de olsa vardır.
  • Bacak bölgesindeki damarlarda pıhtılaşma riski vardır.
  • İyileşme süresi normal doğuma göre daha uzundur.
  • Doğum sonrası ağrıları, normal doğuma göre biraz daha fazladır.
  • Sonraki doğumlar için plasentanın rahim ağzına yerleşmesi veya plasentanın rahim duvarına yapışması gibi komplikasyon riski vardır.
  • Sezaryen doğumdan sonra, normal doğum yapabilme ihtimali çok düşüktür fakat, günümüz teknolojisi ile bu oranı artırılabilmektedir.
  • Normal doğumda bebek, doğum kanalından geçişi sırasındaki uğradığı basınçtan dolayı akciğerlerindeki suyu atabilirken, sezaryen ile doğan bir bebekte solunum ile ilgili rahatsızlıklar meydana gelebilir.
  • Ekol Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi olarak, annelerimizin ve bebeklerimizin sağlıklı bir geleceğe güvenle adım atabilmesi için çabalamaktayız. Son teknoloji ekipmanlar ile donatılmış, yeni nesil ve hasta memnuniyeti odaklı tasarlanmış hastanemizde anneler ve bebekleri emin ellerde.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x