Sezaryen Sonrası Normal Doğum Olur Mu?

  1. anasayfa
  2. blog
  3. sezaryen sonrası normal doğum olur mu?

Sezaryen, bebeklerin normal doğum kanalından geçmesi yerine, epidural anestezi yapılarak, karnına ve rahmine kesi açılması yoluyla bebeğin anne karnından çıkarıldığı operasyondur. Bu nedenle genellikle sezaryen doğum sonrasında vajinal doğum yani normal doğum yapılabilir ama risklerinden dolayı önerilmez.

Sezaryen sonrası normal doğum, önceki operasyonda yapılan kesinin açılmasını gerektirir. Bu durum da uterusun yırtılma riskine ve başka komplikasyonlar yaşanmasına neden olur. Bu yüzden de sezaryen sonrası normal doğum, gebenin sağlık durumuna bağlı olarak uzman hekimin onayı ile yapılır. 

Normal doğum sezaryen sonrası, önceki sezaryenin kasık kesimi yerine düşey kesimle yapılması gibi özel koşullar göz önüne alınarak yapılabilir. Ancak sezaryen doğum sonrası normal doğum her zaman faydalar ve riskler göz önünde bulundurularak alınması gereken bir karardır. Son yıllarda anne adayı kadınlar arasında soru işaretlerine neden olan sezaryen sonrası normal doğum hakkındaki tüm detayları makalemizde bulabilirsiniz. 

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum (SSVD) Nedir?

SSVD yani sezaryen sonrası normal doğum, bir kadının daha önce sezaryen doğum geçirmiş olmasına rağmen, sonraki hamileliğinde vajinal yolla doğum yapmasıdır. Son yıllarda ülkemizde yaygın olan bu yöntem, ikinci veya sonraki gebeliklerde uygulanır. Sezaryen doğum sonrası normal doğumun başarı şansı, önceki sezaryen doğumun nedenine, doğumda ne kadar süre geçtiğine ve annenin sağlık durumuna bağlıdır. Sezaryen sonrası normal doğum düşük riskli bir seçenek olsa da yine de doktorun görüşlerine göre karar verilmelidir. Çünkü önceki sezaryenin riskine bağlı olarak doktorlar vajinal doğumu önermeyebilir. 

Geçmişte her ne kadar sezaryen doğum sonrası normal doğumun riskli olduğu görüşü yaygın olsa da, bu yöntem özellikle gelecekteki doğumlarını normal yapmak isteyen kadınlar için bir seçenek olmaktadır. Ancak sezaryen sonrası normal doğum her kadın için bir seçenek olmayabilir. Bu durumda annenin sağlıksal geçmişi ve bebeğin durumu göz önünde bulundurularak karar verilmesi gerekir. Ayrıca normal doğum sırasında yaşanılacak herhangi bir komplikasyona bağlı olarak doktorlar normal doğum sırasında sezaryen kararı da verebilmektedirler. 

Sezaryenle Doğum Yapan Normal Doğum Yapabilir Mi?

Daha önce sezaryenle doğum yapan bir kadın, ikinci doğumu vajinal yolla yapabilir. Ama bu durum her zaman mümkün olmayabilir. Bu bağlamda normal doğum için uygun aday olup olmadığınızı belirlemek için doktorunuza danışmanız gerekir. 

Sezaryen doğum sonrası normal doğum için uygun ya da uygun olmayan koşullar vardır. Sezaryenden sonra vajinal doğum yapmak isteyen anne önceden normal doğum yapmışsa ya da sezaryen doğum sonrası vajinal doğum yapmışsa yeniden normal doğum yapma şansı yüksektir. 

İki Sezaryenden Sonra Normal Doğum Olur Mu?

Herhangi bir gebelik durumunda sezaryen ya da normal doğum yöntemi tercih edilebilir. Ancak, bir kadının iki sezaryenden sonra normal doğum olur mu sorusunun cevabı, normal doğum yapabilmesi için bazı ek faktörlerin değerlendirilmesiyle verilebilir. Anne adayının genel sağlık durumu, bebeğin pozisyonu ve boyutu, uterusun yapısı, önceki sezaryen kesilerinin yeri ve sayısı gibi doğumu doğrudan ilgilendiren bu konular ek faktörler arasında yer alır. 

İkinci veya daha fazla sezaryenden sonra kadınların normal doğum yapma şansı, birinci sezaryenden daha düşüktür. Ama yine de normal doğumun koşulları başarı oranını etkiler. Bu koşulların en önemlileri, önceki sezaryenin kesisinin paralel olarak yapılması, gebeliğin 41. haftada sonlanmamış olması, bebeğin fazla kilolu ve annenin doğuma engel bir sağlık sorunun olmamasıdır. 

Sezaryenden sonra normal doğum sırasında ortaya çıkabilecek en önemli sorun rahmin önceki sezaryen doğum yerinden ayrılmasıdır. Böyle bir olasılığın yaşanmış olması anne ve bebeğin hayatını riske atar. Bu gibi bir durumun yaşanmaması için, doğum sırasında annenin karnında yırtık oluşmuşsa bebeğin kalp atışları yavaşlar. Bu nedenle bebeğin nabzı sürekli izlenmelidir. Doğumdan sonra ise bebeklerin apgar skoru hemen alınmalıdır.  

Eğer sezaryenden sonra normal doğum sırasında bebeğin sağlık durumunun bozulduğu fark edilirse, hemen anne sezaryene alınmalıdır. İki sezaryen sonrası normal doğum risklerin ikiye katlanması demektir. Ancak bu riskler gebeliğin durumuna göre değişkenlik göstereceğinden her kadında meydana gelmeyebilir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğuma Engel Olan Durumlar Nelerdir?

Sezaryen sonrası normal doğuma engel olan durumları incelerken sezaryen doğum ve normal doğum arasındaki farkları değerlendirmek önemlidir. Sonuç olarak sezaryen doğum, bir operasyondur ve her operasyon gibi bazı riskler barındırır. Bu doğrultuda sezaryen sonrası normal doğuma engel olan durumlar birden fazladır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz: 

  1. Annenin daha önce geçirmiş olduğu sezaryen ameliyatı, normal doğum için riskli olabilir. Bu durumda normal doğum sırasında sezaryen gerekebilir. 
  2. Rahim ya da pelvis deformiteleri normal doğuma engel olabilir. Bebeğin hayati riski ortaya çıkabilir. 
  3. Prematüre doğum, sezaryen doğumdan sonra normal doğuma engel olabilir. 
  4. Plasenta previa, plasentanın rahim ağzının yakınında yerleşmesi durumudur. Bu durumda normal doğum risklidir ve sezaryen gerekir.
  5. Bebeğin doğum kanalına uygun pozisyonda olmaması normal doğum için riskli olabilir.
  6. Çoğul gebelikler normal doğum için daha riskli olur. Bu nedenle çoğul gebelikler sezaryenden sonra normal doğuma engel olabilir. 
  7. Bebeğin büyüklüğü normal doğum için uygun değilse ve bu yüzden normal doğum riskli olabilecekse sezaryen gerekir.
  8. Annede aktif bir enfeksiyon varsa normal doğum risklidir. Bunun yanı sıra annenin ileri yaşta, kalp ve solunum sorunu gibi sağlık sorunlarının olması normal doğum sezaryen sonrası mümkün değildir. 
  9. Son olarak daha önceki sezaryenden iki yıldan daha az bir sürenin de geçmesi sezaryen doğumdan sonra normal doğum şansını etkiler. 

Yukarıda saydığımız durumlar sezaryenden sonra normal doğum riskini arttırır. Bu nedenle kadın doğum uzmanları bu gibi risk oluşturan durumlarda sezaryen önerirler. Ancak her gebelik farklı olduğu için, doktorunuzdan görüş almanız çok önemlidir. 

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Riskleri Nelerdir?

Sezaryen sonrası normal doğumda birden fazla risk meydana gelebilir. Bunları başlıklar altında sıralayabiliriz. 

Uterus Rüptürü

Uterus rüptürü, doğum sırasında uterusta bir yırtılma meydana geldiğinde oluşur ve ciddi kanamaya neden olabilir. Uterus rüptürü nadir bir durum olmasına rağmen, ciddi sonuçlara neden olabilir ve hatta anne ve bebeğin ölümüne yol açabilir.

Uterus rüptürü, özellikle sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen kadınlar ve daha önce uterusta cerrahi müdahale geçirmiş kadınlar için daha yüksek bir risk taşır. Uterus rüptürü belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı, kanama, kalp atışlarında hızlanma, düşük tansiyon ve bebek hareketlerinde azalma yer alabilir. Uterus rüptürü yaşayan bir kadının acil olarak sezaryen doğuma alınması gerekir. 

Enfeksiyonlar 

Sezaryenden sonra normal doğum, iyileşmeyi yavaşlatabilecek enfeksiyon riskini artırabilir. Rahim içinde veya vajinada enfeksiyonların ortaya çıkması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Plasenta Problemleri

Plasenta, sezaryen sonrası normal doğum sırasında, rahim duvarından ayrılma riskiyle karşılaşabilir. Bu durum, bebeğin beslenmesini ve oksijen almasını etkileyebilir. Bunun yanında anne ve bebek için ciddi sonuçlar doğurabilir.

Kanama 

Normal doğum sezaryen sonrası kanama riskini artırabilir. Bu, rahimdeki yaralardan veya plasenta problemlerinden kaynaklanabilir.

Bebeğin Sağlığı

Normal doğum, bebeğin sağlığına ilişkin riskleri artırabilir. Bunlar, bebeğin oksijen almasını etkileyebilecek sıkıntılar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir.

Bu nedenlerden dolayı, doktorlar genellikle bir sezaryen sonrası normal doğumun risklerini değerlendirirler ve doğumun nasıl gerçekleşeceğine karar verirler. Sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen kadınlar doktorlarıyla konuşarak riskleri tartışmalı ve doğum seçenekleri hakkında bilgi edinmelidirler.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Yapacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Sezaryen sonrası normal doğum yapacak olan kadınlar için öncelikle en önemli konulardan biri de doğum sonrası iyileşmedir. Bu nedenle, doktorun önerilerine uyulması ve kontrollerin düzenli bir şekilde yapılması önemlidir. Ayrıca, aşağıdaki konulara dikkat etmek de faydalı olabilir:

  • Doğum öncesinde bir doğum uzmanı ve jinekolog ile görüşmek ve doğum planını yapmak önemlidir. Bu, doğumun nasıl gerçekleşeceği, doğum sırasında takip edilecek prosedürler, olası komplikasyonlar ve müdahale seçenekleri hakkında bilgi edinmek için faydalıdır.
  • Doğum öncesi bakım sezaryen sonrası normal doğum yapacak anne adayları için oldukça önemlidir. Bu yüzden düzenli bir egzersiz programı yapmak, doğum sırasında daha rahat bir deneyim yaşamanıza yardımcı olabilir. Ancak, egzersiz programınızı mutlaka doktorunuza danışmayı unutmamanız gerekir.
  • Hamilelikte ve doğum sonrasında beslenmenize dikkat etmeniz, sağlıklı ve dengeli bir diyet programını uygulamanız önemlidir. 
  • Doğum sırasında, doğum pozisyonunuza dikkat etmek faydalı olabilir. Sezaryen sonrası normal doğumda, bazı pozisyonlar daha rahat ve güvenlidir.
  • Doğum sonrası iyileşme sürecinde, beslenmenize dikkat etmek, vücudunuzu dinlenmeye ve iyileşmeye bırakmak önemlidir. Bu nedenle, doktorunuzun önerdiği dinlenme sürelerine uymak, yeterli uyku almak ve beslenmenize dikkat etmeniz önerilir. 
  • Doğum sonrası lohusalık dönemi her kadında farklıdır. Bu nedenle doğumdan sonra, vücudunuzdaki değişiklikleri takip etmeyi ve herhangi bir olası komplikasyonu doktorunuza bildirmeyi unutmamanız gerekir.
HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x