Sezaryen Doğum Nedir? Kaçıncı Haftada Yapılır?

  1. anasayfa
  2. blog
  3. sezaryen doğum nedir? kaçıncı haftada yapılır?

Sezaryen doğum kaçıncı haftada yapılır içerik kapağı

Sezaryen doğum normal doğum yapılamayan durumlarda, annenin karnına ve rahmine yapılan kesi yoluyla bebeğin güvenli bir şekilde çıkarıldığı cerrahi bir prosedürdür. Sezaryen, genellikle vajinal doğumun anne ya da bebek için güvenli ve sağlıklı olmadığı durumlarda yapılır. Ama annenin isteği ve doktorun onayıyla da yapılabilir. 

Anne daha önce sezaryen geçirmiş ve bebek makat pozisyonundaysa sezaryen önceden planlanabilir. Sezaryen doğum ayrıca doğum sırasında meydana gelen fetal stres veya aşırı kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkarsa da acil prosedür olarak yapılabilir. 

Sezaryen sırasında anneye, vücudunun alt yarısını uyuşturmak için epidural anestezi verilir. Anesteziden sonra cerrah bebeği doğurtmak için annenin karın ve rahminde bir kesi yapar. Bunun ardından annenin karnındaki amniyon adlı sıvı boşaltılır. Bebek annenin karnından çıkarılır ve göbek kordonu kesilir. 

Sezaryen genellikle yaklaşık olarak 45 dakika sürer. Sezaryen sonrası bebeklerin apgar skoru alınarak sağlık durumları belirlenir. Anne ve bebek sağlık durumuna bağlı olarak bir kaç gün hastanede gözlem altında tutulur. 

Sezaryen doğum aşamalarının, sezaryen doğum için en uygun haftanın, sezaryen risklerinin, sezaryen sonrası veya doğum öncesi bakım aşamalarının anne adayları tarafından bilinmesi çok önemlidir. Sezaryen doğum hakkında merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz. 

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? 

Sezaryen doğum için en uygun hafta, genellikle sezaryen doğum sonrası komplikasyonları en aza indirmek için hamileliğin 39. veya 40. haftaları olarak belirlenir. Sezaryen, hamileliğin özel koşullarına ve anne ile bebeğin sağlığına bağlı olarak gebeliğin farklı haftalarında gerçekleşebilir.

Bununla birlikte, diğer durumlarda, fetal distres, plasenta previa veya sefalopelvik orantısızlık gibi komplikasyonlar nedeniyle doğum veya doğum sırasında acil sezaryen gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda prematüre doğum için sezaryen, aciliyete ve ilgili risklere bağlı olarak hamileliğin herhangi bir haftasında gerçekleşebilir.Bununla birlikte prematüre doğum için bir etken varsa 39. haftadan önce de sezaryen yapılabilir. Nihayetinde sezaryenin yapılabilmesi için hamileliğin özel koşulları dikkate alınmalıdır.

Sezaryen yapma kararının anne ve bebeğin yüksek yararına dayalı olarak verilmesi gerekir. Sezaryen kararının doğum uzmanı, anestezi uzmanı ve bakıma dahil olan diğer uzmanlar tarafından verildiğine dikkat etmek önemlidir.

38. Haftada Sezaryen Olur Mu? 

Prematüre doğum için tıbbi bir ihtiyaç varsa, sezaryen doğum gebeliğin 38. haftasında veya daha önce yapılabilir. Genellikle 38. haftada sezaryen kararı, annenin ve bebeğin sağlığı, sezaryen yapılma nedeni ve doğum uzmanının tavsiyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak alınır. Bunun yanında 39. haftadan önce sezaryen planlamanın bebekte solunum problemleri gibi komplikasyon riskini artırabileceğine dikkat etmek önemlidir. Bu nedenle 38. haftada sezaryen yapma kararı vaka bazlı değerlendirilir.

2. Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? 

İkinci kez sezaryen doğum yapacak annelerin, doğumun kaçıncı haftada yapılması gerektiğine dair sorularının olması normaldir. Sezaryen planlaması genel olarak annenin tıbbi geçmişi göz önünde bulundurularak verilir. 

Vajinal ya da sezaryen fark etmeksizin uzmanların ikinci doğum için önerdiği süre 2 yıldır. Bu süre, sezaryen doğumda meydana gelen kesilerin dikişleri, vajinanın ve rahmin deformasyonlarının iki yıl içinde iyileşme göstermesi göz önünde bulundurularak verilmiştir.

2. sezaryen doğum kararı, doğum öncesi bakım, hamilelik sırasında egzersiz, hamilelik sırasında beslenme gibi faktörler de göz önünde bulunarak verilir. Bu bağlamda ikinci sezaryen sonrası komplikasyon olma riski birinciden daha yüksek olduğu için genellikle 39. hafta dolmadan sezaryen yapılması planlanır. 

3. Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Olur? 

Üçüncü bir sezaryen doğumun zamanlaması ise önceki kesilerin iyileşme süresi, sezaryen doğum hesaplaması annenin ve bebeğin sağlık durumuna göre değişiklik gösterir. Bununla birlikte üçüncü bir sezaryen doğumun yapılacağı sabit bir hafta veya gebelik yaşı yoktur. Bireysel koşullara bağlı olarak sezaryenin daha erken veya geç yapılma planlaması önerilebilir. Ama sezaryen doğum için en uygun karar genellikle 39. hafta olarak verilir. 

Ayrıca, sezaryen doğumdan sonra normal doğum yapılabilir.

4. Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır? 

Kadınların daha önce geçirmiş olduğu sezaryen operasyonlarının sayısı bir sonraki sezaryenle ilgili riskleri ve komplikasyonları etkileyeceğinden, karar verme sürecinde rol oynayabilir. Ama bu durum annenin ve bebeğin sağlıklı bir doğum geçirmesiyle de ilişkilidir. Bu nedenle dördüncü bir sezaryenin gerçekleşeceği belirli bir gebelik haftası yoktur. Doğumun zamanlaması, tıbbi faktörlere ve anneyle bebeğin bireysel ihtiyaçlarına göre belirlenir. Bu doğrultuda sezaryen doğumla ilgili herhangi bir soru ve endişeyi kadın doğum uzmanıyla görüşmeniz önemlidir. 

Sezaryen Doğum Ne Kadar Sürer? 

Sezaryen doğumun süresi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Genel olarak sezaryen ameliyatı 30 veya 45 dakika sürebilir. Ancak işlemin toplam uzunluğu, annenin sağlıksal geçmişi, bebeğin pozisyonu ve ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar gibi bir dizi faktöre bağlıdır. 

Ameliyattan önce anneye, epidural anestezi ya da spinal anestezi yapılabilir. Anestezi etkisini gösterdikten sonra, cerrah bebeği çıkarmak için annenin karnına ve rahmine kesi yapacaktır. Sağlıklı bir sezaryen sırasında bebek ameliyatın ilk bir kaç dakikasında doğar ve ardından cerrah kesiyi kapatmayı bitirir. Anneye anestezi uygulamak ve anneyi ameliyata hazırlamak için gereken süre de dahil olmak üzere tüm prosedür genellikle 45 dakika ile 1 buçuk saat arasında sürer. 

Bununla birlikte her sezaryen doğumun farklı olduğunu ve prosedürün uzunluğunun bir dizi faktöre bağlı olarak değişebileceğini unutmamak önemlidir. Buna ek olarak, sezaryen sonrası iyileşme süresi vajinal doğumdan daha uzundur. Bu nedenle annelerin buna hazırlıklı olması, beslenmesine ve egzersiz yapma özen göstermeli, en önemlisi de doktorun talimatlarını uygulaması gerekir. 

Sezaryen İçin En Uygun Hafta Nasıl Belirlenir? 

Sezaryen için en uygun hafta, gebelik sürecindeki her kadın için farklı olur. Ancak genellikle sezaryenin, hamileliğin 39. ya da 40. haftaları arasında yapılması önerilir. Bu öneri annenin erken doğum riskini azaltarak, bebeğini sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmesi için yapılır. Bu sayede bebek gelişimini tam olarak sağlamış olur. 

Ancak bazı durumlarda, doktorlar anne ve bebeğin sağlığı için farklı bir hafta ya da tarih belirleyebilirler. Özellikle anne ve bebeğin sağlığı için doğumda ya da sezaryen doğum sonrası risk varsa, operasyonun daha erken bir tarihte yapılması gerekir. Örneğin; gebelik zehirlenmesi ve şekeri gibi sorunlar annenin erken doğum riskinin artmasına neden olur. 

Bu doğrultuda sezaryen tarihi hesaplama her kadın için ayrı bir zamanlamada yapılır. Kadın doğum uzmanları gebelik boyunca takip ederek, bebeğin gelişimini, anne sağlığını ve doğum ile ilgili herhangi bir sorunu izlerler. Bu bağlamda da  gebeliğin seyrine, anne ve bebeğin sağlığına göre sezaryen için en uygun haftayı belirler.

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x