Vulva Kanseri Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

  1. anasayfa
  2. blog
  3. vulva kanseri testi ne zaman ve nasıl yapılır?

Vulva Kanseri Testi Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Vulva kanseri kadınların dış genital bölgesinde ortaya çıkan bir kanser türüdür. Bu nedenle vulva kanseri için spesifik bir test yoktur. Ancak düzenli jinekolojik muayeneler sayesinde vulva kanseri erken teşhis edilebilir.

Pelvik muayene doktorun dış genital organları dikkatlice incelemesini içerir. Muayene sırasında, lezyonlar, kabarcıklar, şişlikler veya anormal alanlar aranır. Eğer doktor şüpheli bir duruma rastlarsa vulva biyopsisi ister. Ayrıca vulva kanseri testi manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması gibi uygulamaları içerir.

Vulva kanseri tarama yöntemleri sayesinde erken teşhis sağlanır. Vulva kanseri testi için ayrıca çeşitli yöntemler kullanılır. Uzman doktor bunları belirli semptomlara veya risk faktörlerine bağlı olarak değerlendir. Bu bağlamda yazımızda vulva kanseri tanı koyma yöntemleri ve testleri hakkında detaylı bilgilere ulaşacaksınız.

Vulva Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Vulva kanseri tanısı koymak için çeşitli yöntemler ve testler uygulanabilir. Vulva kanserinin tanısında doktor, vulva bölgesini muayene ederek kanserli lezyonları veya anormallikleri arar. Tanıyı doğrulamak için yapılan bir diğer önemli adım, vulva biyopsisi yapmaktır.

Biyopsi örnekleri, bir patolog tarafından histopatolojik inceleme için incelenir. Bu inceleme, kanserli hücrelerin tipini, derecesini ve yayılma durumunu belirlemek için mikroskop altında dikkatli bir şekilde analiz edilir.

Vulva kanserinin yayılma derecesini belirlemek için bazı görüntüleme testleri yapılır. Bu testler arasında ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) bulunur. Bu testler, kanserin lenf düğümlerine veya yakındaki organlara yayılıp yayılmadığını belirlemek için kullanılır.

Vulva Kanseri için Hangi Testler Yapılır?

Vulva kanseri için çeşitli testler ve tetkikler yapılır. Bu testler, kanserin teşhisi, evresi ve yayılma durumunu belirlemek için önemlidir. Doktor pelvik muayeneden sonra gerekli durumlarda biyopsi ister. Bunun yanı sıra kan testleri ve görüntüleme testleri de uygulanır.

Görüntüleme testleri vulva kanserinin yayılma derecesini belirlemek için gereklidir. Tüm bunların yanında vulva kanserini belirlemek için lenf düğümü biyopsisi de yapılır. Eğer kanser lenf düğümlerine yayılmışsa, lenf düğümleri biyopsisi yapılır. Bu işlem, lenf düğümlerinden bir örnek alarak kanserin yayılma derecesini belirlemeye yardımcı olur.

Vulva kanserini belirlemek için ayrıca HPV vesitolojik smear testi yapılır.  Vulva kanseri teşhisi ve testlerin seçimi, durumun ciddiyeti ve hastanın bireysel durumu göz önünde bulundurularak uzman bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır.

Vulva Kanseri Tarama Yöntemleri

Vulva kanseri tarama yöntemleri, hastalığın erken evrede teşhis edilmesini ve tedavi şansını arttırmayı amaçlar. Ancak, vulva kanseri için rutin tarama programları, meme veya serviks kanseri için olduğu gibi yaygın olarak önerilmemektedir.

Bunun nedeni, vulva kanserinin nadir olması ve genellikle belirtiler ortaya çıktığında fark edilmesidir. Bununla birlikte, bazı durumlarda risk faktörleri veya semptomlar nedeniyle tarama testleri yapılır. Bu testler içinde kan tahlilleri, HPV testi ve vesitolojik smear testi yapılır.

Vulva kanserini belirlemede HPV testinin yapılma nedeni, insan papilloma virüsünün, vulva kanserinin başlıca nedenlerinden biridir. Ancak HPV taraması genellikle servikal kanser taramasıyla birlikte yapılır. Yani vulva kanseri için özel bir tarama testi değildir.

Vulva Kanseri Testi İçin Hangi Uzmanlık Yapar?

Vulva kanseri genellikle hastanelerin ya da  sağlık merkezlerinin jinekoloji ve onkoloji servislerince yapılır. Jinekologlar, kadın sağlığıyla ilgilenen uzmanlardır. Vulva kanseri gibi pelvik organlarla ilgili durumları teşhis ve tedavi ederler. Jinekologlar, rutin jinekolojik muayeneler sırasında vulva bölgesini kontrol eder ve gerekirse biyopsi gibi tanısal testler yaparlar. Onkologlar ise kanserle ilgili uzmanlaşmış doktorlardır. Vulva kanseri gibi kanser türlerinin tanı ve tedavisiyle ilgilenirler.

Vulva Kanseri Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Vulva kanseri nadir bir hastalık olsa da genellikle semptomları çok geç ortaya çıkar. Bu nedenle 20 yaşından sonra her kadına yılda en az bir kez jinekolojik muayene önerilir. Özellikle vulva bölgesinde kaşıntı, ağrı, yanma, kabarıklık, ülserler, nodüller veya renk değişiklikleri gibi belirtiler fark edildiğinde bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır.

Ayrıca bazı risk faktörlerine sahip olan kadınlar, vulva kanseri için daha fazla dikkatli olmalıdır. Örneğin, HPV enfeksiyonu, sigara içme, bağışıklık sistemi sorunları veya vulva kanseri öyküsü gibi risk faktörleri varsa mutlaka testler yaptırmalıdır. Son olarak vulva kanseri teşhisi konulmuş ve tedavi edilmiş kadınlar, izlem amaçlı testler yaptırmalıdır.

Vulva Kanseri Tanısı İçin Gereken Muayene ve Testler

Vulva kanseri tanısı için pelvik muayene sonrasında biyopsi testi yapılır. Bunun yanında bilgisayarlı tomografi, PET ve MRI gibi görüntüleme teknikleri de vulva kanseri tanısı için yapılır. Bu testler sayesinde muhtemel tümörlerin boyutu ve yayılımı hakkında bilgi almak için uygulanır. Yine doktorun uygun görmesi halinde sistoskopi, kolon proktoskopi gibi işlemler yapılır. Ek olarak, tam bir kan testi ve HPV testi uygulanır. 

HEMEN ARA
WHATSAPP
Bu internet sitesi veri politikalarına uygun çerezler kullanır. Bu internet sitesine bakmaya devam etmeniz, çerez kullanımımızı kabul ettiğiniz anlamına gelir. Detaylar için tıklayınız.
x